Tips Berguna Menghadapi Peperiksaan





1.Kurangkan Hiburan

Adik-Adik.. Kalau nak dapat doblas A macam abang ni dalam periksa UPSR, kurangkanlah tengok TV cerita Akedemi fantasia tu..jangan la terpengaruh dengan awie tu kalau dia ajak tengok akedemi fantasia, kak limah sorang je boleh tengok akedemi fantasia taw..






2. Makan Makanan Berkhasiat

Kalau bab makan, time nak periksa cam gini, kena memilih sikit, jangan banyak sangat makan meggi Aaron aziz yang besar tu, banyak makan sayur ke, kismis ke, susu soya ke, ni tak, nampak iklan abang Aaron aziz makan megi je terus pergi dapur panas air nak masak megi.






3. Buat Peta Minda

Bab peta minda ni, teringat pulak abang time sekolah rendah, 56 tahun dulu, cikgu-cikgu selalu suruh kami buat peta minda, kalau tak siap, kami kena berdiri bawah meja, atas meja tu ada kerusi, dapat bayang tak adik-adik? 






4. Buat Study Group

Kalau bab study group ni, abang memang suka, time ni la nak ngorat rakan sekelas, ye idak adik-adik? bukan nak study pon..







5. Baca Buku Latihan dan buku teks

Bab ni la yang paling penting sekali, pastikan apa yang kita belajar tu, kita faham dan ingat, kalau perlu, buat ulangkaji setiap hari, tapi kalau dah last-last minit, tak jadi apa la joyah oii, (terasa diri ini pakar rotibasi la plak)


35 comments :

Sally Yatiey said...

Goodluck utk yg ujian UPSR harini ;)

akmaL said...

teknik nak skor straight A tu mantap..hahaha :P

spa said...

dan juga doa...seperti di sini :)

||aLeaSaRa|| said...

wah goodluck for ur sis ye..owh ok jugak tips2 di atas he3...

Dzureen Darwis said...

Gosip retis yek, budak sekolah rendah sekarang mcm2 hal lah, generasi y penuh dengan gadget

Kenit Cinonet said...

hahaha terbaek komik upsr kali ni...done klik jugak dik :)

puteri airyn said...

Hahaha.. Lawak..!!

Nao Mei said...

hihi...gelak cik akak dibuatnya...

komik yang menarik :)

Asyiqah Mohd Amin said...

Wahhh hahahahah doblas A ehh upsr :D

S.K.A said...

terbaik =) smoga berjaya la utk smua pelajar drjah 6 yang menduduki peperiksaan upsr thun ni..smoga dipermudahknNya..

Mia Liana said...

yang satu tu cleh... huhuhu bagi kak mia kena ada hiburan..

anyway goodluck untuk semua yang sit UPSR..

Teena Tna said...

Yg atas skali tu, jawapan sume 'A', baru straight A...
Aish, kelakar jer saya baca komik2 ni...Santai minda jap.

Yumida Huda said...

hehhe..terbaek..kartun pun comel
yumida isi tabung Nuffnang sini...selamat menabung :)

Ida Syuhada said...

hahaha gelak guling2

Zaza said...

best la baca edisi komik ni..goodluck utk mereka =)

Syazwani Afandi said...

Kuih cuk badak mintak kat badak.. hahaha.. LIKE :) betul2 study group penting n peta minda juga penting dalam ulangkaji..

DHHassan said...

Teringat zaman-zaman UPSR...

Ija Rased said...

tips yang sangat bagus

el said...

alahhhhh hang pun dok teruja gak mkn megi abg aron tu kan kan kan hahaha

bab yg grup tu mmg eden pun suke
sbb dpt grup ngan mamat hensem ..bkn diskusi tp dok tersengih2 tgk mamat hensem kahhhhhhhh

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

hehehe.. terbaik la..
btw done click semua ads u n follow sekali.. =D

chicken_floss said...

hahaha...geng 08 paling tak tahan..hehehe..terbaiklah!

Mutia Kay said...

wahahaha.... terbaekkk

Sally Samsaiman said...

macam tau2 je kita nk amik UPSR

BUNDA a.k.a KN said...

TIPS DAN PANDUAN YANG BERGUNA UNTUK PELAJAR2...

Anis Farhana said...

gambar yang paling atas paling takleh blah. hahaha. awal2 dah gelakk but good tips :D

Azwar Syuhada said...

Walaupun ia tips periksa, ianya mampu buat gua tergelak guling2. paling tak bleh bla yang paling atasss tuuuuuuu..hahahah

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi..suka bc kartoon tu.

Cik Mun said...

hahaha..kelakar la..

Hafiz Hafizol said...

Hahaha.. Jawab A semua boleh la straight A ye.. Mujur kita dah habis belajar =P

Bahrain said...

tips yang sangat berguna dan diselitkan sekali dengan lawak..rasa terhibur.

mina zaim said...

haha jawab A semua...senyum sorang je...pernah ajar kawan buat mcmni..kahkahkah

Azza Afdzal said...

setuju sangat...tak tgk tv tp fb 24 jam hihi

Azza Afdzal said...

setuju sangat...tak tgk tv tp fb 24 jam hihi

Kak Tie said...

wohaaa...banyak kartun la kat sini..like3

ayut said...

Pesanan secara santai...hihi.nice je tgk katun2x kat cni...

Facebook Blogger Plugin: By RNHckr.com

Post a Comment